С ЮБИЛЕЕМ ВАС - СТЕПАН НИКОЛАЕВИЧ КУРТЕВ!

 Уважаемый Степан Николаевич!

       Примите от меня лично и всей болгарской общности Молдовы наши сердечные и искренние поздравления в связи с 65- летним  юбилеем со дня Вашего рождения.

       Большую часть своей жизни Вы посвятили делу борьбы с преступностью и защите законных прав и  интересов граждан нашей Молдовы.

       Народ по достоинству оценил Ваше честное и справедливое отношение к нему – избрав Вас с первого тура ДЕПУТАТОМ ПАРЛАМЕНТА РЕСПУБЛИКИ МОДОВА.

       Работая в законодательном органе страны, а в последствии и в должности дипломата в Посольстве Молдовы в Республике Болгария,  Вы постоянно защищали интересы простых людей, независимость и суверенитет страны.

      Являясь заместителем председателя БОРМ и  председателем Болгарской общины мун.Кишинэу Вы продолжаете усердно трудиться во благо защиты интересов болгарской общности Республики Молдова по сохранению и развитию нашего  языка, культуры, обычаев и традиций.

     Ваш труд не остался незамеченным и руководством Республики Молдова.   Награждение Вас высшей наградой государства – ОРДЕНОМ РЕСПУБЛИКИ – является лишним тому подтверждением.

 Крепкого Вам здоровья, долгих лет жизни, личного и семейного благополучия.

С уважением,

Председатель БОРМ  Федор Сабий

Комментарии

Честит Юбилей, стари мой приятелю!

     Името на Степан Николаев Куртев всеки път ме връща към названието на един негов очерк в книгата «Българите в Република Молдова.Организационна дейност». Той се казва «Незаслужено забравени». Не защото не е известна и отбелязана личност. Съвсем напротив, името му като началник на криминалната полиция в Кишинев, районен комиссар на полицията, депутат в Парламента на РМ, ръководител на първата дипломатическа миссия на Република Молдова в Република България, успешен бизнесмен и носител на висша  държавна награда на РМ «Орден на Републиката», председател на Българската община на Кишинев – това е най малкото, което е известно в цялата страна.

     И все пак от 1963 г., от ученическите години в сега вече град Твърдица могах да наблюдавам едни такива  човешки качества, които говорят за неординарна личност. Неговата принципиалност и честност, природен талант, солидно образование и висока всестранна ерудиция му позволяваха достойно да се справлява с каквато и да е длъжност. Аз съм бил свидетел на случаи, когато Степан Куртев ставаше жертва на капризи и разправии на високите началници и обиден от някои извънредно истерични хора. Но той нито обида показва, нито глава навежда. Независимо от това, че не само му намекваха, а и го моляха да се преклони пред тях. Нито един от тях така и не се дочака да видят поне съвсем малко намалено достоинство на този горд потомък на своите български  предци.

     Благодарен съм на съдбата, че успях да видя и почувствам вярност на мъжката дума, силата на сериозно приятелство и готовност за помощ в най-трудни времена. И най-приятни впечатления от неговото очарователно семейство, неговата любов и благодарност към Анна Михайловна , гордост от децата и щастлива радост от внуците.

    Нека и по-нататък съдбата благоволи и Бог пази Вашето семейство. Здраве, любов, щастие, успехи и изобилие във всичко. Спомни несравнима Лили Иванова и нейната песен «Стари мой приятелю». Честито! http://rutube.ru/video/72546c873716f9107c7447d8b3bc12d7/

Иван Забунов

 

 

Важная информация

П В С Ч П С В
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31