Международна работна среща в Република Молдова с участие на сливенски организации

От 18.07. до 20.07.2014 г. в Република Молдова се проведе международна работна среща с участието на Търговско-промишлена палата /Сливен/, Сдружение "Свети Георги Победоносец /Сливен/, Екоцетрик /София/, Институт за регионални изследвания и анализ/Сливен/ и Българската община в Република Молдова.

Цел на Срещата беше обсъждане на общ трансграничен регионален модел за сътрудничество на основата на Черноморската икономическа зона и европейската оперативна програма "Черно море".

Предложенията от българска страна бяха да се създаде институционална рамка, чрез създаването на Център за работа с бесарабско-таврийската диаспора в Сливен и подход за създаване на обща социално-икономическа зона обхващаща Югоизточен планов регион /България/, южна Молдова и Украйна.

Предвижда се Регионален исторически музей -Сливен да бъде един от водещите фактори за работа в областта на културата. По време на работната среща сливенската делегация подари на молдовските домакини издания на РИМ-Сливен, чрез които се представя културно-историческото наследство на Сливенския край.

Домакините върнаха жеста, като набор от молдовска литература беше връчена на директора на РИМ-Сливен - Николай Сираков.

24 юли 2014 09:13

http://www.museum.sliven.net

Комментарии

ЕкоЦентрик изгражда Черноморско сътрудничество за устойчиво разв

В края на месец юли ЕкоЦентрик участва в Международна кръгла маса за регионалното развитие “България-Молдова-Украйна” в гр. Тараклия и посети различни социални, обществени, образователни, културни и икономически обекти в гр.Тараклия, с.Кайраклия, с.Валя-Пержей, с.Кортен и гр. Кахул (Молдова).
От България за срещите пътуваха и представляващите организациите: Търговско-промишлена палата – Сливен, Сдружение “Свети Георги Победоносец и Институт за регионални изследвания и анализи.
 
Основната цел на работните срещи в Молдова беше създаването на условия за развитие на сътрудничество между държавни, икономически и социални структури от трите държави.
 
По време на Кръглата маса на 18.07.2014 година в гр. Тараклия присъстваха над 60 души от Молдова, България и Украйна. Сред тях бяха представители на местните власти, домове на културата, училища, детски градини, университети, медии, бизнес и неправителствени организации.
 
В кратка презентация ЕкоЦентрик представи своите дейности и предложения за сътрудничество в сферата на неформалното образование.
Института за регионални изследвания презентира общ трансграничен регионален модел за сътрудничество и предложи институционална рамка за създаване на обща социално-икономическа зона, обхващаща Югоизточен планов регион (България), южна Молдова и южна Украйна, чрез създаването на Център за работа с бесарабско-таврийската диаспора в Сливен.
 
Участниците активно обсъдиха възможностите за работа между трите държави. В рамките на по-малко от 3 часа набелязаха 17 съвместни проектоидеи и в заключение взеха общи решения за бъдещи действия.
 
В следващите два дни чрез редица срещи с представители на неправителствени организации и образователни институции ЕкоЦентрик намери партньори в Тараклийския и Кахулски райони.
 
Екипът на ЕкоЦентрик се прибра в България с висока мотивация за работа в Черноморския регион в областта на неформалното образование и устойчивото развитие и с близо 10 споразумения за сътрудничество с обществени организации от Молдова и Украйна.

http://ecocentric-foundation.org/ekotsentrik-izgrazhda-chernomorsko-strudnichestvo-za-ustoychivo-razvitie-s-partnori-ot-blgariya-moldova-i-ukrayna/
 

Важная информация

П В С Ч П С В
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31