ЧЕСТИТ 3 МАРТ!

   Скъпи сънародници !

    3 март символизира краят на един много важен, значим, пълен с героизъм и трагизъм, но по-своему красив период в историята на български народ – Българско национално Възраждане. 3 март символизира възкресението на България като държава.

    За бесарабските българи, българите в Молдова и Украйна този ден не е само празник на българската свобода, но и празник на лична гордост за причастността  на нашите велики предъци  и за началото на пълна от подвизи и слава героическата епопея, и за бойният им път в редовете на Българското опълчение и като доброволци и обикновени редници в състава на руската армия, и за особената им роля в изграждането на нова Българска държава след Освобождението.

     Този ден ние трябва да спомним и приличащите на камбанен зов заветите на отец Паисий, и българските книжовници и народни будители, четниците на българските войводи и съратниците на титаните на нациналноосвободителното  движение и огромните жертви на Априлското(1876 г.) възстание. Но заслужава специално да отбележим и феноменът на Българската Свобода – Българското опълчение.

     Като имаме предвид, че първите опълченски дружини се  формират в Кишинев още до обявяването на войната на Русия срещу Турция, че тези дружини се организират от български чиновници и под команда на български офицери,че в състава на Българското опълчение се сражават и българи от всичките краища на България, че многото от опълченците имат опит на  участие в националноосвободителните  борби на българския народ, че самият български народ активно участва в войната, а героизмът на опълченците е признат и възпят,  ние  имаме пълно основание да считаме самата война не обикновенен двубой на две империи. Всичко отбелязано позволява да считаме войната за Освободителна не само защото Русия освобождавала своите едноверни и едноплеменни братя, а и защото българите освен желание и готовност, взели пряко участие в освобождението на своето Отечество. Затова на 3 март ние споменаваме и руските чудо-богатири и българските герои-опълченци.

     Този ден  освен низък поклон пред тези, които положили своят живот пред Алтаря на Българската Свобода, ние изпращаме огромна благодарност на братска Русия, както и на народите на Молдова и Украйна,  в които вече два века живеят представители на най-голямата българска историческа преселническа общност.

                       ЧЕСТИТ 3 МАРТ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

Управителният Съвет на Българската община в Република Молдова

Важная информация

П В С Ч П С В
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31