ЧЕСТИТ 22 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА

               През периода 1878-1908 г., въпреки пречките наложени от Берлинския договор, българите от свободната част на отечеството извършват „културно чудо”. Започналият още през 1879 г. процес на приобщаване и възраждане на страната в европейската стопанска структура, система и търговско-производствен цикъл довежда до истински скок в развитието, при който България изпреварва своите съседи по всички показатели. Актът на СЪЕДИНЕНИЕТО е първата успешна акция по пътя към решаване на въпроса за националното обединение на българите след решенията в Берлин. През 1903 г. българите в Македония и Южна Тракия се вдигат на въстание, което зависимото, трибутарно Княжество България, не успява да подкрепи и то е жестоко потушено.

            До края на XIX век българите в Княжество България показват своите способности за държавно управление, войнски добродетели и дипломатическо умение, но зависимостта от Османската империя тегне и спъва развитието на държавата. Младотурският преврат през 1908 г., който незаслужено се нарича „революция”, има амбицията да премахне консервативната османска администрация и да реформира Турция. Българската дипломация предприема предпазливи сондажи за реакцията от провъзгласяването на независимостта в Петербург, Лондон, Париж и Берлин. Става ясно, че статуквото на Балканите, потвърдено през 1903 г. от Австро-Унгария и Русия, подлежи на благоприятни промени.

            На 22 септември в столицата на Второто българско дунавско царство, Велико Търново (Царевград Търнов), на хълма Царевец, е обявена НЕЗАВИСИМОСТТА и трибутарното Княжество България става Трето българско дунавско царство. На 22 септември България окончателно отхвърля своя васалитет и става изцяло суверенна държава.

            Последва очакваната реакция от страна на Цариград и общоевропейско напрежение – България е заплашена с търговска война, митнически затруднения, икономически санкции и дори въоръжена агресия. От българска страна е обявена мобилизация на войската и изказан категоричен отказ, адресиран до всички Велики сили. Самото обстоятелство че се водят преговори, вече внушава идеята за свършен факт в признаването на българската държавна независимост. В Цариград е изпратена делегация начело с Андрей Ляпчев, която повежда трудни преговори в защита на независимостта. По финансовите проблеми между България и Турция са постигнати споразумения със съдействието на Русия.

В този период България отказва да бъде земя, чието историческо бъдеще е предрешено само чрез системата на тъй наречения „европейски концерт”. Тя е първата малка страна не само на Балканите, показала, че „подкрепа от” не означава „зависимост от”, и това е истинският й практико-теоретичен принос в историята на политическото съприкосновение между малки страни и велики държави. Прекрачила над договорни забрани и геополитически присъди от другите, България се завръща уверено в Европа и влиза отново в нейната съдба и история.   

            22 септември е празник на всички българи и преодолявайки верските, етническите и партийни тълкувания, обединява нацията в страната и по света.

          

            21.09.2017 г.                                                                                              

               София

 

                                                                                                Петър Харалампиев

                                                                                                            Председател    

           

Важная информация

П В С Ч П С В
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31