3 марта 2011г. Кишинев

На 3 март 2011 г.по традиция още от сутринта на Площада на героите пред Паметника на българските опълченци започнаха да се събират представители от 10-хилядна българска диаспора в Кишинев, а към 11 часа Площада беше пълен от българи от цяла Молдова, общественици, дипломати, военни, ученици, студенти .
     Днешният Площад на Героите, където се въздига 16-метров Паметник-Обелиск по-рано имаше название Площад на българските опълченци, а после новите молдовски правители го прекръстили. Когато в 1966 г.беше открит самият Паметник на мемориалната му плоча имаше надпис: "На Дружините на българските опълченци,  сформирани в Кишинев в 1876-1877 години, които заедно с руската армия доблестно се сражаваха за освобождението на България от турско иго". По едно време  плочата изчезна ,а когато сложиха нова , се оказа , че с одобрение на нашите академични българисти градските власти след думата "руската" добавили "и румънската" армии. На Площада на мястото на някога най-любим от българите кинотеатър "Шипка" се намира Дом  на молитва. Добре,че на мястото на стария параклис, а после Музей на Българското опълчение,стана действаща православна църквичка. И още една тъжна вест: направо до Площада на Героите някой се добил право на строителство на две 12-етажни сгради,което ще сгромоляса последният удар срещу това най-свято за всеки българин място. Българино, събуди се !
     След като бяха възложени цветя от делегацията на България начело с Росен Иванов, Българското посолство начело с посланика Георги Панайотов, Посланика на Русия Валерий Кузмин, Посланика на Украйна Сергей Пирожков, Българска  Община в РМ начело с Федор Сабий, Българската муниципална община начело с Степан Куртев, Българското Дружество "Възраждане" начело с Иван Забунов, Българското съдружество "Родолюбец" начело с Георги Ариков, Научното дружество на българистите начело с Николай Червенков, Българският лицей "Васил Левски" начело с директора Васил Стоянов, председателя на Тараклийския район Васил Плагов,от кметовете на българските села,от цялата българска общественост в Молдова се започна митинг в чест на националния празник на българия - 3 март.
     Всички, които се изказваха, подчертаваха,че ако Сан-Стефано е било краят на Великата Епопея по освобождението на България,то Кишинев е бил нейното начало.Председателят на ДАБЧ г-н Росен Иванов, Посланиците на България г-н Георги Панайотов, Русия г-н Валерий Кузмин,Украйна г-н Сергей Пирожков и други спомняха за тези Герои, които преди 133 години положиха своя живот на алтара на Българската Свобода
     В 13 часа в голямата  зала на Бюрото по междунационални отношения Тараклийския театър "Смешен Петък" ,главен режисьор Иван Боримечков показа за гостите от България и присътстващата публика спектакъл "Младоженец".
     По случай 3 март българскогото Посолство даде прием в един разкошен рестаурант "Белият Лебед", където се събраха стотици държавници, партийни и обществени лидеры, извесни личности и, разбира се, най-активната част от българската общност в Молдова.
     Посланикът на България в Молдова г-н Георги Панайотов отбеляза добрите отношения между България и Молдова,имащи вековни традиции и сериозни перспективи в бъдеще.
     Председателят на ДАБЧ г-н Росен Иванов подчерта голямата роля на Молдова в създаване на условия по възраждане,запазване и развитие на духовните и културните ценности на българите в Република Молдова.
     Първият вицепремиер и министър на икономиката Валериу Лазар отбеляза добрият характер и перспективите на отношенията между нашите страни и народи.
     На приема децата от музикалния Лицей в село Твърдица ръководен от Алла Кара изнесоха концерт.
   

Важная информация

П В С Ч П С В
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31