Визит на Росен Иванов в Гагаузия и в Твардица

На 2 март 2011 г. делегацията от България, оглавявана от председателя на Държавната Агенция за българите в чужбина Росен Иванов, главния секретар Христо Христов и началника на отдел „Административно-правно обслужване” Ангел Маринков, съпровождани от посланика на България в Молдова Георги Панайотов и консула Георги Иордакиев пристигнаха в АТО Гагаузия.
    Делегацията беше приета от Башкана(Глава) на Гагаузия Михаил Формузал.На срещата присъстваха и заместниците на Изпълнителния Комитет на Гагаузия Валерий Яниогло и Николай Стоянов.Беше отбелязана важността на това,че хората на место могат да получават консултации и документи за български произход.Обсъждаха се въпроси за състоянието и перспективи на сътрудничество между Гагаузия и България в различни области.
    По време на визита българската делегация в целият си състав имаше среща с Председателя на Народното Събрание на Гагаузия Анна Харламенко,на която присъстваха нейните заместници Демиян Карасени и Елена Коваленко,а също и председателя на комисията по образование,култура и култове Георгий Кюркчу.
    В същият ден делегацията посети село Кирсово,културен център на българска и гагаузка община,Комратски университет,училище и детска градинка.

      На 2 март 2011 г. вечерта българската делегация в състав на Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов, Посланика на България в Молдова Георги Панайотов, Консула Георги Иордакиев, главния Секретаря на ДАБЧ Христо Христов и завеждащ отдел Ангел Маринков пристигна в българското село Твърдица, район Тараклия.
     Скъпите гости бяха посрещнати от кмета на селото Иван Желяпов,председател на Българската община в Твърдица Мария Паскова,председателя на Българската община в Република Молдова Федор Сабий,председателя на Българското Дружество "Възраждане" Иван Забунов,секретарят на БОРМ Нина Топалова.
     На срещата с общественноста в Културния Дом господата Росен Иванов,Георги Панайотов,Христо Христов,Георги Иордакиев и Ангел Маринков дадоха подробна информация за плановете на Агенцията да продължи да организира консултации и издаване на документи за български произход на място като се избягва от  услуги на така наречени посредници.Основната маса на присъстващите бяха младежи,които ги интересуваха  освен въпросите за българско гражданство,възможностите за получаване на образование в България,снабдяване на библиотеки и училища с литература на български език,национални костюми за художественни колективи,народни музикални инструменти и др.
     Срещата премина в топла атмосфера,независимо от това,че в самата непалена зала беше страхотен студ,за което директора на Културния Дом Георги Димов се извиняваше пред скъпите гости.Срам го беше човекът  че според кризата и фалиране на агрофирмата  голяма беда дойде в съвсем неотдавно едно от най-богатите села в  Молдова,където  се най-запазени българските езикови,културни и духовни традиции.

Важная информация

П В С Ч П С В
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31