БАНСКО ПРИЕ ДЕЦАТА И ИМ ПЛЕНИ СЪРЦАТА.

  Инициативата да се проведе Втората Спартакиада на младежите от българските общности в чужбина в град Банско принадлежи на секретаря на Община Банско  Веселинка Дурчова, направена под впечатлението от проведената от ДАБЧ в сътрудничество с Министерството на физическото възпитание и спорта в рамките на националната кампания  "Аз обичам спорта" .

Първа Спартакиада в 2010 година в Варна. Тя е поддържана от кмета на Банско Александър Краваров и на 11-16 май  градът прие 300 младежи от българските общности в Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония  и Албания.
     Още от пристигането децата от Молдова и Украйна бяха обхванати с голяма грижа и внимание от кметствата на Варна и Каварна и особено от сътрудниците на ДАБЧ, които начело с замесник-председател на ДАБЧ Йордан Янев ги съпровождаха до Банско. Тук с тяхното приемане и настаняване се занимаваха сътрудниците на кметството и администрациите на хотелите "Гардения" и "Божурленд" и особено главен експерт на МФВС Цветан Георгиев, човек, знаещ за спорта всичко и дори по-много.
    От първите часове и до последните имаше едно неудобство за непознати с извънредно внимание и грижа за всичко от страна на организаторите и домакините. И ръководителите на делегациите, и треньорите, и децата бяха смутени от такъв порив на грижа и внимание. Ще отбележим само, че когато се свърши Спартакиадата и дойде време за прощаване , вълнението, което всички сдържаха през тези дни, излезе навън, а на обратен път всички си спомняха за председателя на ДАБЧ Росен Иванов, който нито на миг не оставяше без внимание всичките делегации, с особено вълнение преживяваше дали няма някакви неудобства по време на пътуването на автобусите до самата граница. На г-н Росен Иванов и неговите сътрудници Йордан Янев, главен секретар на ДАБЧ Димитър Владимиров, началник отдел Ангел Маринков, Деян Мартиновски, Михаил Михайлов и др. огромна благодарност и най-добри пожелания.
     Още преди официалното откриване на Спартакиадата се състоя прес-конференция с участие на кмета на Банско Александър Краваров, председател на ДАБЧ Росен Иванов, главен секретар Димитър Владимиров, главен експерт на МФВС Цветан Георгиев, кмета на Община Стар Бешенов, Банат ,Румъния, почетен консул на България в Тимишоара Георги Наков, секретар на Община Банско Веселинка Дурчова, зам.кметове Сашка Въчкова и Лазар Захов, журналисти, учасници и гости на Спартакиадата.
     Кметът на градът Александър Краваров  отбеляза, че Банско е провеждало и други спортни мероприятия, дори на световно равнище, но днешната Спартакиада има особеност, че в Банско гостуват децата от българските общности в чужбина и изрази надежда, че те ще останат с добри впечатления и спомени, Като предложи Спартакиадата да се провежда и в други градове на България той каза, че Банско има условия, които ще спомогнат за организирането на зимна Спартакиада и децата ще могат да се насладят на снежно Банско.
     Председателят на ДАБЧ Росен Иванов разказа за половингодишната подготовка на Спартакиадата и заяви, че резултатите са повече от отлични. Той изрази увереност, че учасниците на Спартакиадата ще проведат една незабравима седмица в Банско, която ще остави прекрасни спомени в съзнанието на децата и техните ръководители.
     Главен експерт на МФВС Цветан Георгиев благодари организаторите на Спартакиадата и изрази увереност, че докато има такива хора, Спартакиадата ще бъде повод българите в чужбина да прекрачват прага на своята Родина.
     На официалното откриване на Спартакиадата на площад "Никола Вапцаров" присъстваха народен представител Георги Икономов, министърът на Физическо възпитание и спорт Свилен Нейков, председател на ДАБЧ Росен Иванов. Откривайки Спартакиадата кметът на градът Александър Краваров каза: "Щастливи сме,че младежта на България, която живее извън нашата страна, е в Банско. Освен спортни прояви учасниците в Спартакиадата могат да се запознаят с бита, архитектурата и културата на един от градовете с най-стара история - Банско,дал личности като Паисий Хилендарски, Неофит Рилски , Никола Вапцаров. В града има 26 исторически паметници от национално значение и българчетата трябва да ги видят. Банско е съхранил историята и миналото си и провеждането на тазгодишна Спартакиада е от изключително важно значение за нас - домакините. За нас е чест, че вие сте тук."
     С най-топли чуства към присътстващите се изказаха народен представител Георги Икономов, министър на МФВС Свилен Нейков, председател на ДАБЧ Росен Иванов.
     Треньорът на отбора от Тараклия Илия Боев подари на министъра Свилен Нейков две издадени книги за провеждащ се 33  години  в град Тараклия Международен турнир по борба "Олимпий Панов".
     В рамките на Спартакиадата бяха организирани два турнира - по футбол(момчета) и волейбол(момичета). Турнирът по футбол беше спечелен от отбора на Битоля, който във финалният мач победи отбора от Димтровград(Цариброд). Малкият финал за трето място беше спечелен от отбора на лицей "Васил Левски" от Кишинев, който победи отбора от Стар Бешенов, Румъния.
     Турнирът по волейбол беше спечелен от момичетата от Паркани, които във финала победиха отбора от лицей "Васил Левски" от Кишинев. На трето място стана отбора на град Битоля, който в малкият финал победи отбора от Стар Бешенов.
     Специално за учасниците на Спартакиадата регионалният исторически Музей от Благоевград представи ревю-спектакъл "Момина руба" с участие на ансамбъл "Пирин" и детски ансамбъл "Пиринска китка" от Благоевград. Ревю-спектакъл представи многообразието и особеностите на женските празнични костюми  от Юго-Западна България. Показани бяха носии на български бежанци от Вардарско, Крушевско, Дебърско и Егейска  Македония.Бяха демонстрирани и особеностите на народната носия от Банско, Разлог, Сандански и Благоевград.
     На специално проведена кръгла маса председателят на ДАБЧ Росен Иванов разказа за държавната политика на България относно българските общности и диаспори в чужбина , перспективните планове на Държавната агенция за българите в чужбина и конкретни решения относно помощта на български училища, културни центрове и др.
     С участието на кмета Александър Краваров най-малките участници в Спартакиадата от всяка делегация посадиха по едно дърво в градския парк на Банско. Тази акция положи начало на "Гора на доброволчество" , по време на която всички деца искаха да имат снимка с градоначалника на Банско. Най-голямата изненада за Александър Краваров беше когато отборът от Молдова му подари сувенирни кукли от Тараклия.
     От своята страна младежите имаха възможност да представят песните, танците, традициите и обичаите, типични за българските общности в държавите,в които живеят. Молдова представяше ръководен от Ана Пагур ансамбъл "Въгленче" от лицей "Васил Левски" в Кишинев.
     Независимо от получилите се класиране всички учасници по време на официалното закриване на Спартакиадата бяха наградени с медали и ценни подаръци от председателя на ДАБЧ Росен Иванов, кмета на Банско Александър Краваров, секретаря на кметството Веселинка Дурчова и главен експерт на МФВС Цветан Василев.
     Българската община в РМ изразява благодарност на ръководителите на делегациите и отборите от Паркани Татяна Доброва, Сергей Стоянов и Андрей Николаев, от Кирсово(Гагаузия) Христофор Видов, Алексей Терзи , Оксана Разградска и Мария Бойкова, от Тараклия Ала Карагиоз и лекарят от най-висока квалификация Леонид Перонков, от лицей "Васил Левски" Кишинев Илия Узунов, Рашид Мингалеев и неуморната Ана Пагур.
     През цялото време с отборите бяха председателя на Българската община в РМ Федор Сабий, председателя на Българското дружество "Възраждане" Иван Забунов и председателя на Българската община в Паркани кметът на селото Петър Николаев.
     И все пак най-голямото впечатление на децата произведе отношението към тях не като гости, а може би за пръв път не като на чужденци , а приемаха ги за свои, за равни,з а българи. Ние това го почуствахме още по пътя в Кишинев , когато чухме как младежите надпяват:
                            Банско,Банско,
                            Този път събра не само скисти,
                             а футболисти и волейболисти,
                             от чужбина българи-деца,
                              Банско,Банско,мило Банско,
                              Ти плени завинаги
                               Нашите сърца.

                     Управителния Съвет на Българската община в Република Молдова

Важная информация

П В С Ч П С В
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31