ПРАЗНИК НА ВСИ ВРЕМЕНА.

     Българската община в Република Молдова разработи подробен план за отбелязване на празника на българската писменост и култура, който за 21 път се отбелязва в рамките на традиционните Дни на славянската писменост и култура, които се проведоха от 23 до 27 май 2011 година.

Освен публикации на материали за провеждане на тематически уроци за делото на Кирил и Методий в училищата в българските села, подготвяне на книжни изложби и стендове, събиране на информация за мероприятия на 24 май и естествено подготовка кък най-голямото събитие на Празника -  тържественно откритие на Дните, което става на демонстрация на равнището на културните постижения на славянските диаспори в Молдова: белоруска, българска, руска и украинска. Тази година голяма чест и високо доверие да оглави Организационния комитет по подготовка и провеждане на Дните на славянската писменост и култура в Република Молдова от името на около 20 славянски  организации и общини беше оказано на председателя на първата етнокултурна организация в Молдова Българско дружество "Възраждане"  Иван Забунов.
     На 23 май в 10 часа сутрин посланиците на Беларус, България, Русия и Украйна, генералния директор на Бюрото на междуетнически отношения Елена Белякова, ръководителите на славянски организации поднесоха цветя пред паметника на основателя на молдовска държава Стефан Велики. След това цялата голяма делегация  поднесе цветя пред паметника на Александър Пушкин и оттам с коли взе път към паметника на Христо Ботев, намиращ се на улица, носеща неговото име. След поднасяне на цветя посланикът на България в Молдова Георги Панайотов разказа на присътстващите за делото на Кирил и Методий, за личността на Христо Ботев, който бил учител в бесарабското село Задунаевка, посетявал Кишинев , откъдето получавал помощ за въоръжаването на своята чета, с която той тръгнал към своето безсмъртие. След Христо Ботев делегацията се отправи към паметника на велик украински Кобзар - Тарас Шевченко в лицея, носящ неговото име и лицеисти на който дадоха малък концерт.
     Ние не поставяме на задача да показваме и разказваме за всички тържества и мероприятия в рамките на Дните. На нашият сайт е публикувана Програмата на Дните , която по думите на председателя на Организационния комитет по подготовката и провеждането на Дните Иван Забунов е напълно и успешно изпълнена. Ние в най-кратък вид ще се спрем на българската част, на така наречен български блок в рамките на Дните.
     Като имахме предвид, че тараклийския ансамбъл "Родолюбие" е известен професионален колектив, то и неговото участие в откриването на Дните не се обсъждаше. Но в най-последния момент се оказва, че в целия Тараклийски район не се намерило пари за горивото на автобуса до Кишинев. Става заплаха изобщо за неучастието на българите в концертната програма на откриването на Дните. Неочаквано се обажда Мария Паскова от Твърдица и предлага да поеме всичките разноски да участва в концерта ансамбъл "Твърдишка младост", което ние с радост приемаме. И само след лична намеса и помощ на председателя на Българската община Федор Сабий беше решен въпроса с финансирането      и участието и на ансамбъл "Родолюбие" в откриването на Дните.
     Откри празника в столичния Театър "Опера и балет" генералния директор на Бюро по междуетнически отношения Елена Белякова. С приветствие към присътстващите официални лица,дипломати, общественици, културни дейци и др. се изказа и.д.Президент, председател на Парламента Мариан Лупу. Г-жа Белякова връчи на Мариан Лупу специално донесена от България икона с ликовете на Св.Св. Кирил и Методий.
     Както и да бяха красиви облеклата и богати програмите на националните колективи на руският, украинският и белоруският блокове от концерта по общо признание българският блок покори публиката. От цялата програма очарованите зрители с дълги ръкопляскане и викове "Бис!" извикаха повторно на сцената само тараклийския ансамбъл "Родолюбие".
     На 24 май тържествата се пренесоха в град Тараклия.  Ръководството на района, дипломати, общественици поднесоха цветя до паметника на Олимпий Панов. След това в Дома на културата се състоя тържествено събрание и голяма концертна програма. Извънреден и пълномощен посланик на България в Молдова огласи приветствия и връчи Почетни грамоти от Държавната агенция за българите в чужбина и от самото посолство на педагози, културни дейци и общественици. Председателят на района Васил Плагов също връчи Почетни грамоти на учители и културни дейци.
     Председателят на Българската община в Република Молдова Федор Сабий преди празника се обърна с молба към посланиците на Русия Валерий Кузмин и Украйна Сергей Пирожков да наградят 10 най-добри преподаватели по руски език и три преподавателя по украински език , които бяха връчени в Тараклия. Практически всички учители по български език , литература и история в Молдова получиха Почетни грамоти от Българската община.
     На 25 май тържествата продължиха в град Кахул. Кметът на градът Георги Загородни и председателят на Българската община и директор на Българския културен център "Георги Бенковски" Марина Пшеник приемаха големите гости: извънреден и пълномощен посланик на България в Молдова Георги Панайотов с съпругата си Августина, председателя на Българската Община в РМ Федор Сабий, заместник-председател на Тараклийски район Васил Кайряк, председател на Организационния комитет по подготовка и провеждане на Дните на славянската писменост и култура, председател на Българското дружество "Възраждане" Иван Забунов и др. След служба в църквата на български език и поднасяне на цветя пред паметника на генерал-фелдмаршал Петър Румянцев-Забалкански гостите бяха поканени в разкошен рестаурант "Фламинго", където имаше голям празничен концерт и много наздравици в чест на Кирил и Методий и тяхното безсмъртно дело.
     На 26 май ансамбъл "Въгленче" от български лицей "Васил Левски" под ръководство на Ана Пагур изнесе специална концертна програма.
     Не можем да не кажем, че извън рамките  на Дните на 27 май в столичния Руски драматически театър "Антон Чехов"се проведоха тържества  по случай 15 годишнина на Лицей "Васил Левски" .Българската община в РМ сърдечно поздравява ръководството на лицея, преподавателите и лицеистите с юбилея.
     На 27 май 2011 година в голямата зала на Бюрото по междуетнически отношения се състоя тържествено закриване на Дните на славянската писменост и култура и голям празничен концерт. Като подведи итогите на Дните председателят на Организационния комитет Иван Забунов отбеляза, че независимо от времето делото на Кирил и Методий и днес е актуално и има особена значимост. Не трябва да забравяме, че първият език, който отстоявали великите българи да бъде признат за равен сред така наречените от триезичниците богоизбрани (древноеврейски, гръцки и латински) езици бил славянски език. Това станало преди векове от преводите на църковните книги на немски, френски и английски езици. По своето предвиждане и хуманизъм за равенството на езиците, културите и народите делото на Кирил и Методий ще получи ново значение в идеите на европейския Ренесанс след няколко века. Те нямаха предшественици и останаха ненадминати за своето време. Не случайно и от православната и от католическата църква Кирил и Методий са признати за свети, а Папа Иоан Павел II още през 1980 година ги определя като покровители на съвременна Европа. Това е само начало към отдавна очакваното заслужено признание на делото на Кирил и Методий от цялото човечество. Днешният мир е променлив и какви ли не промени го очакват в бъдеще на една от най-големите височини на човешката прогресивна мисъл ще бъде великото и безсмъртно дело на Кирил и Методий.
     Генералният директор на Бюрото по междуетнически отношения ЕленаБелякова отбеляза високото равнище на подготовката и провеждането на Дните и поблагодари всички организации и участници на празника.Имаше много награждения от името на Бюрото на организатори,художествени колективи,педагози,ученици и артисти .
     Дните на славянската писменост и култура се проведоха във всички райони и градове в Молдова. Те станаха общонароден празник.
     Българската Община в Република Молдова изразява голяма благодарност на извесния меценат и родолюбец Николай Луцик за поддръжка и помощ в организация и провеждането на всички мероприятия по време на Дните.

                  Управителният Съвет на Българската община в Република Молдова
    

Важная информация

П В С Ч П С В
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31