ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, УВАЖАЕМИ ПЕТЪР ЖЕКОВ!

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, УВАЖАЕМИ НАШ СЪРАТНИК, ПРИЯТЕЛ И СЪВРЕМЕНЕН БЪЛГАРСКИ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ, ПЕТЪР ЖЕКОВ! 

  Управителният Съвет на Българската община в Република Молдова се ползва от случая да честити с Рожденият ден на един от основателите  и най-активни дейци на българското национално – културно движение не само в Молдова и Приднестровието, но и в цяла Бесарабия.

     

От основаването на 2 юли 1989 г. на Българското дружество «Възраждане», Вие сте член на негов Управителен Съвет и ръководител на Българското дружество «Възраждане» в Приднестровието, а от 1994 г. член на Управителния Съвет на Българската община в Република Молдова. От първите дни и всички 30 години Вие демонстрирате огромна воля, всеотдайност и неуморно служение на българщината. В най-трагичните времена на пълна блокада на Приднестровието Вие бяхте единствен представител от българите в региона и най – първо от родните Паркани, който взе на себе си огромна отговорност да оказва помощ на десетки младежи да следват в България и успешно завърши своята родолюбива миссия в края на 80-те – началото на 90-те години. Обидно е, че Вашите заслуги не са отбелязани с достойни признания и награди. Но ние напълно сме убедени, че те няма да бъдат забравени от днешни и бъдещи поколения на нашите сънародници.

Не можем да не отбележим Вашата голяма спонсорска дейност в издаването на книги по историята на Паркани, Вашето постоянно внимание и помощ на българските образователни и културни процеси. Като член на управителния Съвет на БОРМ Вие станахте един от най-големите борци за единство на цялата българска общност в Молдова и Приднестровието, а Вашият природен организаторски талант, образование и енциклопедически знания добавиха признание на Вашата роля в българското национално – културно движение. Вашата работа в Асоциацията на българите по света, един от учредителите на която сте и Вие,  избиране и активната Ви дейност като депутат в Световния Парламент на българите послужиха за признанието на политическият Ви авторитет и голямо уважение на лидерите на българските  организации от много държави по света.

Сериозна и ползотворна е и днешната Ви активна дейност за развитието на широки връзки с България в различни области и най-първо в сближаването на различни области с бесарабски и таврийски общности. Ние разбираме, че 30 години вярно и честно служение на национално-културно движение на бесарабските българи не се поместват в едно поздравление. Но нека да знаете, че Вашите дела и заслуги са в душите и сърцата на българите в Приднестровието, в цялата Бесарабия и най-много  на Вашите единомисленици и съратници в борбата за правата и достоинството на българите, в името на тържеството на българщината. Трябва да бъдете сигурни, че в паметта на бъдещите поколения Вашите заслуги и дела  ще се запазят като един светъл пример на българин, посветил целият си живот на полза на своя народ. 

А за представата им за първите процеси на нашето национално-културно възраждане и за хората, които станаха на защита на правата, интересите, задачите и достоинството на българите извън България ще послужат Вашите фотогалерии и многохилядните  колекции от Вашият архив.

 Желаем  на Вас и Вашето семейство здраве , щастие , благополучие и всичко най-добро.

 

      Управителния Съвет на Българската община в Република  Молдова.

Важная информация

П В С Ч П С В
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31